Новости

Успіння Богородиці — що ми святкуємо?

Успіння Богородиці — що ми святкуємо?

28 августа 2022

 

28 серпня православні відзначають одне з дванадцяти головних церковних свят - Успіння Пресвятої Богородиці.

Велике Свято Успіння може здатися нецерковній людині досить дивним. Як можна святкувати чиюсь смерть? Все у християн не як у людей, скаже хтось.

Їм радість те, що іншим горе. І, між іншим, цей хтось буде не такий уже й далекий від істини. У християнстві звичний світ справді у певному сенсі встає з ніг на голову з погляду звичайної логіки.

Ми проповідуємо Христа розіп’ятого, для іудеїв спокусу, для еллінів безумство (1 Кор 1: 23), сказав апостол Павло: κηρύσσομεν Χριστὸν ἐσταυρωμένον, Ἰουδαν. Але немудре Боже мудріше за людей (1 Кор 1: 25), — каже далі апостол.

Християнське безумство, ἡ μωρία (mōria), виявляється справжньою мудрістю, завдяки якій здійснюється перемога над смертю. День розлучення з земним життям Божої Матері, її Успіння, одночасно поєднує в собі цілком зрозумілу людську скорботу з радістю від того, що смерті насправді не існує, що Богородиця ніби заснула, щоб потім прокинутися до вічного життя та слави.

«Успіння» в перекладі з церковнослов’янської означає «занурення в сон», «мирна смерть, подібна до сну», «поховання». Це переклад давньогрецького слова ἡ κοίμησις (koimēsis). Воно є однокорінним з дієсловом κοιμάω (koimaō), який українською мовою перекладається як «спати», «засинати», «почити», «вмирати».

Особа Діви Марії, її життя і її успіння мають для Церкви виняткове значення. Адже у Пресвятій Богородиці здійснилася головна мета всього створеного буття: повне єднання з Богом. І річ не лише в тому, що Марія погодилася на втілення Бога-Сина, повністю підкоривши свою волю Божественній. В її обличчі, у її материнстві сталося взаємопроникнення життя тварного та нетварного. Її тіло з’єдналося з Богом у Її утробі. Від Її плоті і крові Христос знайшов Свою плоть і кров. Тому і вважається, що зачавши Богонемовля наиттям Духа Святого, Діва Марія возз’єднала все творіння, весь світ — з його Творцем. Тому Церква так Її шанує і молиться Їй.

Коли Христос страждав на Хресті, він сказав Діві Марії та апостолу Іоанну Богослову: Це син Твій, це Мати Твоя. На основі цих слів Спасителя Церква навчає, що в особі апостола Іоана Богородиця всиновила всіх християн. Її смерть, її успіння було безболісним, без усякого тілесного страждання, подібно до того, як вона народила Христа — теж без страждань і хвороб. Її тіло не бачило знищення. На третій день після її смерті апостоли виявили її гробницю і похоронний одяг порожнім. До речі, за переказом Церкви, першим це виявив апостол Фома, той самий, який своїм «невіруванням добрим» ще більше сприяв свідченню Христового Воскресіння.

Розлучена на три дні з тілом, потім душа Діви Марії знову з ним возз’єднується вже на Небесах, і, воскреснувши, Мати Божа йде до Вічного життя. Як сказав Святитель Григорій Палама, «Сия же — Пречистая Дева и превознеслась над всеми и всем: Она единая, ставши между Богом и родом человеческим, сотворила Бога Сыном человека, а людей соделала сынами Божиими; Она соделала землю Небом и обоготворила род человеческий; Она единая из всех превыше всякаго естества явилась Матерью Бога по естеству, а чрез несказанное рождение стала царицей всякой сущей в мире и премирной твари, и, возвышаясь таким образом над подчиненным Ей через Нее Самое и делаясь Сама причастницей высшего избрания чрез Божественного Духа, Она является высочайшей из превознесенных и блаженнейшей царицей блаженного рода».

Джерело

 

Видео

Как перестать бояться будущего?
Как перестать бояться будущего?

Список телефонов доверия для подростков. Детям необходима поддержка как родителей так и учителей. Для этого в Киеве работает множество телефонов доверия, позвонив на которые можно получить консультацию и необходимую психологическую помощь.

Наши питомцы очень нуждаются в финансовой и материальной помощи. Монастырь не в силах помочь такому количеству животных своими силами, поэтому обращаемся ко всем неравнодушным людям с просьбой помочь нашим животным в это трудное для них время.

Для благотворительного проекта по разработке православной духовной атрибутики требуется помощь дизайнера !

По этому номеру телефона вы можете получить квалифицированную консультацию по вопросам относительно туберкулеза...

Огласительные беседы желающими принять Святое Крещение!!!

Приглашаем всех желающих в Студию детского творчества при храме святителя Григория Богослова! В Студии работают две школы: Школа живописи и Школа прикладного искусства.

В храме свт. Луки Крымского каждое 2-е воскресенье месяца проходят молебны с акафистом Божией Матери Неупиваемая Чаша, о страдающих от алкогольной, табачной, наркотической, игровой зависимостей и любящих их близких людей.

До уваги батьків особливих дітей! Проводиться набір діток в «Центр змішаного типу для дітей з функціональними обмеженнями» ГО «Родина»

Розшукуємо пацієнтів з онкологією, які зіткнулись з проблемами у лікуванні, а саме: нестача ліків, зловживання з боку медперсоналу, перепродаж ліків по завищених цінах тощо.

Запрошуємо вивчати мову жестів!

Участились случаи мошенничества в сфере помощи онкобольным детям. Мошенники, представляясь родителями больных детей просят помощь на лечение.

Благотворительная продажа работ (картин, поделок, аппликаций) сделанных руками детей и волонтёров на Изостудии при Институте рака ул. Ломоносова 33/43

Волонтерское движение "Молодость неравнодушна" существует на ваши пожертвования. Ваша помощь значит, что мы сможем продолжать работу!